Graviditetsvecka 10♥Text från growingpeople:
Mamma
Du kan märka att kroppen svullnar lite överallt och det kan påverka olika kroppsfunktioner som du kan uppleva som "onormala". Väggar och slemhinnor i magsäck och tarmar svullnar, födan passerar långsammare genom matsmältningskanalen och det samlas mer gas i tarmarna. Magen putar och det är inte ovanligt att du och din omgivning upplever det som om du är längre gången i graviditeten än vad som är fallet. Du kan också känna av att du blir proppmätt alldeles plötsligt, och det beror på att maten stannar dubbelt så länge i magsäcken som i vanliga fall.

(Känner mig definitivt väldigt svullen, och på magbilden jag tog så ser jag snarare ut att vara i vecka 20+ istället för v10!)

Bebis

"Under vecka 10 ökar längden från hjässa till stjärt i medeltal till 3,6 cm

Ansiktet börjar anta mänskliga drag även om ögonen fortfarande sitter långt ifrån varandra ute på sidorna av skallen. Nästippen syns tydligt liksom munnen.
Armarna börjar böjas i armbågarna och benen i knävecken. Händerna är lätt kupade och i början av vecka 10 börjar man kunna se på fötterna var tårna ska komma och de syns åtskilda i slutet av veckan. Såväl händerna som fötterna kan mötas. Mot slutet av perioden blir rörelserna mer kraftfulla och fostret kan börja ändra läge. Barnet kan redan nu börja hicka, vilket betyder att diafragmamuskulaturen är tämligen väl utvecklad. Navelsträngen fäster långt ner på buken.
De vävnader som ska bli skelett börjar omvandlas till brosk och ben. Tarmen börjar bli ihålig som ett rör. De yttre könsorganen är tämligen väl utvecklade, men man kan ännu inte se om det är en pojke eller flicka.Sköldkörteln (tyreoidea) börjar redan i vecka 10 utsöndra ett hormon (tyroxin) som är viktigt för cellernas energiomsättning.

Känseln börjar utvecklas och barnet kan reagera på beröring."


Allt känns bra hittills, i v9 kom illamåendet, under helgen har jag mått bra, men har mestadels var illamående på jobbet så vi får se om det kommer tillbaka inatt, hoppas inte!

Känns fortfarande helt overkligt, men samtidigt underbart, jag har drömt o bebisen flera gånger senast inatt, då drömde jag att det var förlossning, men jag kunde inte minnas något av den, som om jag sovit igenom det..

Hursom, alla gånger jag drömt om bebisen så har det varit en tjej, så jag tror jag ändrar mig nu, trodde ju först att det var en pojke medans min sambo tror att det blir en flicka, jessicka och sandra tror på pojke medans mamma tror flicka! Så jag hoppar nu över och ställer mig på flicksidan tillsammans med mamma och v!

Vad tror ni att det blir?:)


Kommentarer
Postat av: emma svägerska

Vill du ha ett tips på en skojsig graviduträknare? :-D Följ länken så kommer du till en kinesisk graviditetsuträknare som "talar om" ifall det är mest troligt om du väntar en kille eller tjej ;-) Jag väntar enligt denna en pojke, Lina en flicka ;-) Spännande och se om det stämmer ;-) haha

http://www.familjeliv.se/Vantar_barn/Kalender/flicka-eller-pojke.php

2011-03-06 @ 19:47:20
Postat av: emma svägerska

Jag gissar på att ni får en tjej förresten... Har läst att om mamman drömmer upprepade gånger om ett visst kön på bebin så är det ofta rätt... ;-)

2011-03-06 @ 19:50:01
Postat av: Tove svarar

Emma: iiiiih hoppas den stämmer :) isf blir det en flicka för oss med:). hoppas ni får en pojke då så har ni en av varje :D kram o grattis igen!!

2011-03-06 @ 22:38:05
URL: http://Tuvi.se
Postat av: thinki.se

Fina lilla magen. Lycka till.

2011-03-07 @ 05:02:13
URL: http://www.thinki.se/wp
Postat av: Mahlin

Vilken snygg mage du har!!
Jag tror det är en pojke!

(Om det inte är två, men då hade du väl varit större?)
Kram, M

2011-03-07 @ 11:23:51
Postat av: Tove svarar:

Mahlin; varför tror du pojk? :) haha jag har också funderat på om det kan va två! Skulle ju va häftigt :) Vet inte hur stor man skulle va isf i vecka tio..
Kram!

2011-03-07 @ 13:30:13
URL: http://Tuvi.se
Postat av: dreadsbruden - 20 år och gravid

SV: Vad roligt! Vart bor du? :)

2011-03-07 @ 22:39:04
URL: http://mammaems.webblogg.se/
Postat av: dreadsbruden - 20 år och gravid

SV: Jag bor i Uppsala :)

2011-03-08 @ 10:44:05
URL: http://mammaems.webblogg.se/
Postat av: Michaela

sv: tack :D

ja om det stämmer med drömmen, så tror ja det blir en flicka. :)

2011-03-08 @ 12:32:00
URL: http://michaelaweijnblad.blogg.se/
Postat av: Melinda - mamma till Julia

Vad häftigt det vore om det blev 2! Skulle du vilja det? :)

2011-03-08 @ 20:26:24
URL: http://melindaochjulia.blogg.se/

Innan du kommenterar!
• Spam & reklam-kommentarer publiceras inte men dom anmäls till blogg.se!
• Nej, jag vill inte följa din blogg på bloglovin'!

Övriga kommentarer välkomnas varmt och undrar du något,
ställ frågan i min bloggsvars-ruta i sidmenyn till höger. :)
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0